Zoo grappig als buitenlandse gasten wijzen naar onze hooiberg en vragen wat dat nou voor soort bouwwerk is, waar het voor dient. Dan realiseer ik mij pas dat het een typisch Hollands gebouw is. Dus ik heb mij even verdiept in de geschiedenis van de hooiberg.

Van de site van het hooibergmuseum: Al sinds de vroege Middeleeuwen zijn er schriftelijke vermeldingen van bergen, maar ook in dit geval is niet zeker of het om het ons bekende bouwwerkje met het beweegbare dak gaat. De oudste Nederlandse bron waarin bergen genoemd worden dateert uit 1022 en in oorkonden van 1281-1283 wordt onder de lenen van graaf Floris V vermeld een ‘Didderic Scade hostade, huus ende barch ende alle datter op staet”. Pas uit een rekening uit het jaar 1345/1346 van de grafelijkheid Holland blijkt met zekerheid dat men de berg met verstelbare kap kent. Hierin spreekt men van ‘6 barchroeden ende 6 laen, 3 yzeren, den barch mede te heffen’, waarin zich enkele belangrijke hooibergonderdelen laten herkennen. Afbeeldingen zijn er vanaf de eerste helft van de 14e eeuw. De eerste Nederlandse afbeelding dateert uit 1465. Op een schilderij van rond 1480 van de Sint Elizabethsvloed (Rijksmuseum Amsterdam) staan ook bergen. Op bijgaande foto staat een vaak als zevenroedige geinterpreteerde berg. De laatste jaren is men er echter van overtuigd dat het een zesroeder is.

Maar het blijkt dat hooibergen ook buiten Nederland voorkomen:  in België, Duitsland, Italië, Kroatië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Oekraïne en mogelijk Rusland. In het verleden kwamen ze ook elders voor, tot zelfs in Scandinavië.

De Overhorn (1886) bestaat uit een zomer- en een winterhuis en had vroeger twee hooibergen, zie foto.

Toen wij de boerderij kochten in 1996 was de hooiberg al gesloopt. Wij kregen in 2009 toestemming om de hooiberg te herbouwen, mits we de vierkante meters van de stal achter zouden inleveren. De hooiberg heeft nu op de eerste verdieping een luxe appartement voor 5 personen, met mooi uitzicht over het Naardermeergebied