Sensatie bij de Overhorn vorige week. En helaas betekent dat soms slecht nieuws. In de boomgaard, achter het kippenhok, lag een ree. Ondanks dat de ree in slaaphouding en verdekt lag opgesteld, zagen we al snel dat er iets mis was. Een ree is een schrikachtig dier en zou direct wegspringen bij ons aantreden. En dat deed het niet. Het dier bleek morsdood te zijn.

De Overhorn is een authentieke boerenhofstede aan de oevers van rivier de Vecht in het Noord-Hollandse Weesp, aan de rand van natuurgebied Naardermeer. Het Naardermeer bestaat uit grote plassen, moerasbossen en drassige weilanden met ondiepe plassen. Talloze dieren en planten profiteren van deze natte omstandigheden. Zo graast er een kudde Galloways, stikt het er van de vossen, bijzondere vogels waaronder tegenwoordig ook de ijsvogel, de zeldzame noordse woelmuis, otters, ringslang en een grote populatie reeën. Het Naardermeer zit vol leven.

Dat wij af en toe op ons erf een ander dier dan onze eigen huisdieren tegenkomen is dus niet helemaal vreemd.

Vos de boosdoener?

Een paar dagen voordat we de ree aantroffen hebben we ’s ochtends vroeg een vos bij het kippenhok zien wegschieten.  Was hij de veroorzaker van de dood van de ree? Opgejaagd, stress, gegrepen en aan verwondingen overleden?

De boswachter van Natuurmonumenten kwam meteen na de melding van onze vondst. Hij zag meteen waaraan het dier was overleden: leverbot. Te zien aan de ontlasting die naast de ree lag. Dat verklaart de houding waarin we het dier aantroffen. Leverbot leidt tot een ‘plotselinge dood’: het dier heeft dit aangevoeld, zich afgezonderd van het groepje waarin het leefde en een rustig plekje opgezocht om te sterven. Voor hem was dat achter het kippenhok van onze boerenhofstede. Het reetje was een bok van een jaar of twee.

Leverbot komt veel voor in ons gebied en dat heeft alles te maken met de natte omstandigheden waarin de dieren in het Naardermeer leven. Helaas werd het dit dier fataal. Omdat leverbot erg besmettelijk is zijn onze twee schaapjes direct nagekeken door de veearts.