“Voor veel gasten voelt Boerenhofstede De Overhorn als een thuiskomen. Dat vinden wij fijn, want dat betekent dat wij en het team ons werk goed doen.” Aan de keukentafel onder appartement ‘De Hooiberg’ kijken Arnoud en Thelma uit over natuurgebied Naardermeer. Na ruim twaalf jaar Zweden is deze Bed & Breakfast hun nieuwe thuis, waar ze wonen en werken schijnbaar moeiteloos combineren. “We zijn hier goed geland”

Topteam

Thelma van Toorn (53) en Arnoud Barnhoorn (47) zijn sinds september 2018  beheerders van B&B Boerenhofstede De Overhorn. Het gastvrouw en – heer zijn zit hun in het bloed. Voordat ze neerstreken in Weesp runden ze in Zweden twee hotels en een B&B, naast nog allerlei uitdagingen die hun pad kruisten. Na de vraag aan beide wat ze in elkaar bewonderen en waarderen in hun samenwerking, kijken ze elkaar bijna verbaasd aan. Wat een vraag. Nooit over nagedacht, laat staan hardop naar elkaar uitgesproken. Het loopt gewoon goed tussen dit stel. Thelma: “Ik bewonder Arnouds handigheid, hij kan veel meer dan ik dacht. En hij is een goede luisteraar. Mensen delen graag hun persoonlijke verhaal met hem.” Arnoud glimt en dan is het zijn beurt: “De manier waarop Thelma gasten ontvang en op maat informeert, vind ik heel erg goed. Ze voelt feilloos aan welke behoeft een gast heeft. Ze laat mensen zich meteen thuis voelen. En daarnaast is ze een fantastische regelaar.” Geen wonder dat dit span zo’n topteam is en naadloos past in de gastvrije cultuur van De Overhorn.

 

 

Sprong in het diepe Zweden

 

Toen Thelma en Arnoud na jaren collega’s te zijn geweest in 2001 als stel naar de toekomst keek, was het vanaf het begin meteen duidelijk dat die niet per se in Nederland hoefde te liggen. Als ze maar samen waren en het liefst ook samen konden werken. En als er maar veel ruimte was op de plek waar ze zich zouden settelen met hun twee paarden, pony en drie honden. Swifterbant leek een tijdje een goede optie, maar de dagelijkse files tussen wonen en werk waren wat minder feestelijk. Arnoud: “En toen kwam in 2004 een B&B in Frankrijk voorbij. Wat leek dat een goed idee. Doen dus! Helaas werkte de verkoop van ons huis in Swifterbant niet mee en moesten we deze kans laten lopen. Maar het zaadje om te vertrekken was gezaaid.”

Het was de moeder van Arnoud die twee jaar later aan kwam zetten met een advertentie op marktplaats. Een B&B in Zweden! De ouders wilden wel mee emigreren. .. Die optie werd uiteindelijk niets, maar wel een B&B even verderop in Borgvik. En zo werden in 2006 Thelma en Arnoud de trotse eigenaars van een groot huis met 13 gastenkamers en dito aantal badkamers. Thelma lacht bij de herinnering. “Het was een lopend bedrijf en er bleek helemaal geen woonruimte voor ons te zijn. Dus bivakkeerden wij in de waskamer en mijn schoonouders in een appartement in de buurt. De taal spraken we nog niet, dus wat waren wij de eerste maanden blij met de hulp van de vorige eigenaar!

Arnoud en Thelma in Zweden

Thuis in gemeente Nybble

“Na een tijdje ging het weer kriebelen. Een nog af te bouwen hotel in Nybble, niet zo ver van ons vandaan, kwam op ons pad. Dertig kamers hebben we van de grond af opgebouwd”. Arnoud kijkt erbij alsof het project een makkie was. De gemeente zag mogelijkheden in dit ijverige stel en benaderde hen voor het onderhoud van verschillende strandjes en voordat Arnoud het wist, was hij ineens ook beheerder van de Zweedse populaire toeristische attractie ‘de Dressinbaan’. Dat is een oude spoorweg waarop toeristen met trolleys verschillende afstanden kunnen fietsen. Arnoud deed het onderhoud en in Zweden betekent dat ook met regelmaat een omgevallen boom van het spoor moeten halen. Wat een heerlijk en stoer avontuur. En Thelma? Zij zwaaide samen met vrijwilligers de scepter over het hotel. Een heerlijke tijd, zo kijken beiden terug op deze roerige periode van acht jaar, waarin zij Zweed met de Zweden werden.

Genoeg geweest

Toen in 2014 een bedrijf een mooi bod deed op het hotel om er een asielzoekerscentrum (AZC) van te maken, konden ze dat niet laten lopen. Omdat het leven en werken in Nybble nog goed beviel, betrokken ze een huisje in de buurt en bleef Thelma nog anderhalf jaar werkzaam in het AZC. Thelma: “We hebben na Nybble nog even in Zweden een ander hotel met een camping beheerd, maar toen vonden we het tijd worden om onze vleugels opnieuw uit te slaan. Wat ons betrof kon dat overal zijn. Weer in Zweden of op een andere mooie plek ergens in de wereld. Het werd Weesp!”

Dressinbaan Arnoud en Thelma Zweden

Beheerderechtpaar

Grappig hoe snel dingen kunnen gaan. Arnoud en Thelma hadden zich op een vrijdag in juni in 2018 ingeschreven bij een bemiddelingsbureau als beheerderechtpaar, toen Irene op de maandag erna hetzelfde bureau belde of zij haar van dienst konden zijn. Thelma: ‘Onze zoektocht naar een nieuwe uitdaging had ons overal op de wereld kunnen brengen, maar het werd dus Weesp. We waren nog in Nederland en besloten maar meteen een kijkje bij De Overhorn te gaan nemen. En toen ging het snel, er was meteen een klik tussen Irene en ons. We delen de liefde voor paarden en de Ridgebacks en wij vonden de locatie meteen heel prettig. In september 2018 zijn we begonnen: eerst vanuit het gastenappartement De Hooiberg en sinds deze week als bewoners van ons eigen appartement onderin De Hooiberg. Daar hebben we ons eigen huisje kunnen creëren.”

Sindsdien zijn Thelma en Arnoud en hun hond Bodhi en kat Gizmo niet meer weg te denken bij Boerenhofstede De Overhorn. Op hun werkdagen neemt Arnoud de administratie en het onderhoud op zich, en ontfermt Thelma samen met Diana, Diaan en Carin, zich over de gasten. Ze zorgt ervoor dat het hen aan niets ontbreekt. De beestenboel van De Overhorn verzorgen ze samen met Irene en haar partner Sebas. Een druk en vol leven, heerlijk gecombineerd met de gezelligheid van Nederland. Die hadden ze stiekem toch wel een beetje gemist in het verre Zweden. En als ze na een hard werken tegen elkaar in hun bed in de hooiberg kruipen, weten ze dat het een goede dag was als de zaal op rolletjes liep, de gasten genoten van het uitgebreide ontbijt en dat er tussendoor tijd was voor de dieren. Wat heerlijk om al dit moois van De Overhorn te kunnen delen met de gasten…en dan is het tijd voor een welverdiende nachtrust.